NK Functional Fitness

Wat een fantastische ervaring! Het eerste NK Functional Fitness en ik was er bij!! Sterker nog, ik werd 2e!

Terwijl ik een beetje klaar was met het ‘moeten’ wat een wedstrijd met zich meebrengt, wilde ik voor de fun wel meedoen met de qualifier voor het NK omdat sportbuddy Mischa Borsboom in de organisatie zit. Ik had me min of meer al aangemeld om als vrijwilliger te helpen die dag, totdat bleek dat ik me gekwalificeerd had voor de finale dag. Ik vond dat ik daar eigenlijk niks te zoeken had, maar vooruit, wie A zegt moet ook B zeggen. 

Dit weekend was het dan zover. Me afvragend waarom ik dit mezelf aandeed en wat ik daar toch te zoeken heb tussen die jonkies. Zij zijn allemaal zo jong en fit en strak en ik, ach ik doe eigenlijk maar wat. Na 3 jaar oefenen kan ik nog steeds geen muscle-up, dus van talent kan ik niet spreken. Maar weinig talent schijn je te kunnen compenseren met hard werk en doorzetten. Kijk, dat kan ik dan weer wel. 

De eerste WOD was een cardio WOD: 75 calorieën op de ski-erg, gevolgd door 75 cal op de assault bike gevolgd door 75 cal op de roeier. Ik heb een hekel aan cardio, maar de ski-erg had ik nog nooit gedaan dus daar had ik wel zin in. Ik kon de andere dames niet in de gaten houden, maar toen ik klaar was op de ski-erg hoorde ik dat ik op kop lag. Echt? Hoe dan? De assault bike is echt een verschrikkelijk ding en daar verloor ik mijn voorsprong dan ook. Op de roeier kwam ik weer dichterbij, maar ik kwam 1 calorie tekort. Ik finishte als 2e. Een mooie start van het NK!

De tweede WOD was meer mijn ding: kracht. We begonnen met een Squatcomplex: 2 frontsquats, gevolgd door 2 overhead squats en 2 backsquats. Ik kwam tot 58kg en dat was oké. Het hoogste gewicht van de dames. Vervolgens moesten we toewerken naar een 5RM hangpowerclean. Ik liet me afleiden door Ron die me opjaagde door te zeggen dat de concurrentie 60kg op de bar gooide. Ik liet mijn plan los en ging in plaats van 58kg naar de 60. Fout! De bar glipte bij de 4e keer uit mijn handen. Terug naar de 58kg maar ook dat lukte niet. Mijn onderarmen zaten vol. Jammer. Met 55kg had ik een gedeeld 2e gewicht. De laatste oefening in deze krachttest was de 1RM splitsnatch. Ik had nog nooit meer dan 48kg gesnatcht, dus toen mijn 50kg poging lukte was ik helemaal blij! Daarna lukte de 51kg ook nog. Super! Ik had hiermee het 3e gewicht en op 1kg nét 3e op deze WOD totaal, maar voor mezelf had ik gewonnen met 2 maal een PR. Top!

48kg splitsnatch

De laatste WOD van dag 1 begon met een bar muscle-up. Iets dat ik nog niet kan dus. Ik heb het de heel 11 minuten lang geprobeerd. Helaas, geen punten hier, wel blaren. Auch!

Na een zware dag ploeteren, mijn handen volledig open gescheurd, zeer weinig slaap en mijn ouder wordende lijf alles behalve hersteld, begon dag 2 met wederom een oefening die ik niet beheers: een legless L-sit ropeclimb, Wie verzint zoiets? Ik heb ook hier verschillende pogingen ondernomen en kwam tot 3 maal toe bijna tot aan de top, maar ook nu is het mij niet een keer gelukt. Gelukkig hadden de andere dames hier ook moeite mee en zakte ik niet in het klassement.

De vierde workout van dit NK bestond uit een combinatie van kracht, skills en cardio: pull-ups, gevolgd door een sandback van 45kg over de schouder, boxjumps en deadlifts. De boxjumps blijven een mentaal dingetje bij mij, maar de rest ging best goed. Ik werd 2e.

En toen was er nog maar één test te gaan. Een combinatie van kracht en cardio. Blik op oneindig en gaan. Al snel lag ik achterop en heb ik mijn focus verlegd van willen winnen naar willen finishen. Door blijven ademen. Trappen op die fiets, dat gewicht oppakken. En nog een keer. En nog een keer. En toen zat het erop, had ik als eerste de finish (en de vloer) bereikt.

Met deze laatste overwinning was ik van plek 3 naar plek 2 gestegen. Ik, met mijn 41 jaar tussen twee begin twintigers op het podium. Hoe dan?

En alsof dat nog niet bizar genoeg is, heb ik me hiermee ook nog eens geplaatste voor het WK in Zweden! Niet in de 40+ categorie maar met de Elite. Hahaha ?. 
Ik heb daar echt niks te zoeken al zal het vast een fantastische ervaring zijn. Deze 2-daagse NK was al niet echt goed voor mijn ouder wordende lijf laat staan een 3-daagse WK. Helemaal afgepeigerd en beurs is het nu eerst maar even bijkomen en herstellen en dan maar rustig nadenken of ik deze kans aangrijp of dat ik toch maar verstandig ga zijn…

TeamNL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *